Statlig strid om stenen – myndighet får hård kritik

MSB får skarp kritik från två andra tunga myndigheter, kring planen på klassa öns cementproduktion som ”riksintresse för totalförsvaret”.

Slitefabriken tillhörande Heidelberg materials, före detta Cementa.

Slitefabriken tillhörande Heidelberg materials, före detta Cementa.

Foto: Simon Bendelin

Othem2025-01-13 05:01

För Heidelberg materials var det säkerligen en positiv nyhet, när det stod klart att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ville öronmärka norra Gotlands kalkfyndigheter.

Eller, rättare sagt: Myndigheten vill klassa både bergtäkterna – Filehajdar och Västra brottet – samt Slites cementfabrik som ett ”riksintresse för totalförsvarets anläggningar”.

I sitt remissvar uttryckte Region Gotland oro för både vattenförsörjning, buller och samhällsutveckling på norr.

Nu får dock MSB rejält smäll på fingrarna, av två andra statliga tungviktare. En av dem är Boverket – som är samordnande myndighet för själva riksintressesystemet; där finns experterna på området, med andra ord.

Enligt dem ska miljöbalken tolkas så att ”riksintresse för totalförsvaret enbart kan avse områden för totalförsvarets anläggningar”. Detta inkluderar inte cementfabriker eller stenbrott.

– Det är andra typer av anläggningar som kan pekas ut här, som flygfält eller luftvärnsbatterier till exempel, klargör Boverkets jurist Lars Lennwall.

undefined
De aktuella stenbrotten kan alltjämt få en riksintresseklassning – frågan är vilken?

Tillväxtverket gör samma tolkning – och menar dessutom att MSB:s förslag går ut över andra myndigheter och intressen.

Verket utreder nämligen redan att göra området för cementfabriken till ”riksintresse för industriell produktion” och ser detta som en betydligt rimligare klassning.

– I vårt uppdrag ingår det att peka ut områden av riksintresse för basindustrin, det vill säga cementfabriker, stålverk, raffinaderier med mera. Vi utreder bland annat de två cementfabrikerna i Sverige, som ligger i Skövde och i Slite. Även om vi inte varit så snabba med beslut om nya områden, så har vi varit tydliga mot andra riksintressemyndigheter om våra intentioner sedan flera år, berättar Johanna Stenberg på Tillväxtverket.

undefined
Johanna Stenberg jobbar med regional näringslivsutveckling och samhällsplanering på Tillväxtverket.

Hon poängterar att Tillväxtverkets plan bara gäller själva fabriksområdet, inte kalkfyndigheterna. För dessa har nämligen en klassning redan, men då som ”riksintresse för värdefulla ämnen och mineral” – ett område som myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) ansvarar och förfogar över.

– Vi ställer oss inte bakom MSB:s utpekande. Dels för att det blir otydligt med olika riksintressen på samma plats och dels för att just riksintresse för totalförsvarets anläggningar har en extremt stark ställning i svensk planering, varför det utpekandet bör ske med mycket stor försiktighet, säger Johanna Stenberg.

Helagotland har bett MSB att besvara kritiken, men enligt ett mejl från pressavdelningen håller de fortfarande på att gå igenom och utvärdera de olika remissvaren.

Vad innebär riksintresse?

Riksintressen gäller geografiska områden eller objekt som har utpekats därför att de innehåller nationellt viktiga värden eller kvaliteter.

Det kan handla om att det finns värdefulla mineraler eller andra naturtillgångar, men det kan även röra sig om sådant som kraftverk eller om viktig kommunikation, till exempel Europavägarna.

Vissa riksintressen har utpekats av riksdagen. Men det finns även 12 olika myndigheter som kan utpeka riksintressen inom sitt respektive ansvarsområde.

Till exempel kan Naturvårdsverket utse områden av riksintresse för antingen friluftsliv eller naturvård, medan Riksantikvarieämbetet utpekar sådana inom kulturmiljövården.

Gällande det tungt vägande "riksintresset för totalförsvarets anläggningar" delas ansvaret mellan Försvarsmakten och MSB.

Att ett område är av riksintresse kan för framtiden påverka förutsättningarna för till exempel bygglov. Det är bara när någon vill ändra markanvändningen, på ett sätt som kräver ett rättsligt beslut, som ett riksintresse får betydelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!